Sună la Arcadia

Gastroenterita giardiei. Giardiasis (Intestinal Infection by a Parasite) cât de viermi

Conținutul

  gastroenterita giardiei

  Desi cele mai multe cazuri sunt autolimitate, evolutia fiind favorabila si limitata pe durata a catorva zile, exista situatii in care evolutia impune tratament si supraveghere din partea unui cadru medical specializat. De aceea este importanta recunoasterea tabloului clinic si adoptarea unei atitudini corecte.

  gastroenterita giardiei

  Copiii, varstnicii si pacientii cu alte boli asociate sunt mai predispusi la aparitia complicatiilor si de aceea au nevoie de o atentie suplimentara. Cauzele gastroenteritei sunt foarte variate. Gastroenterita de etiologie virala este cel mai des intalnita, fiind urmata de cea de etiologie bacteriana.

  gastroenterita giardiei

  Alte cauze mai rare sunt cele parazitare, dar si expunerea la diferite metale grele sau anumite medicamente. Principalul mod de transmitere a agentilor infectiosi este prin alimente sau apa contaminata, manifestarile clinice putand debuta de la cateva ore pana la cateva zile de la ingestia sau contactul cu produsele contaminate. Din acest motiv si din cauza contagiozitatii mari gastroenterita giardiei agentilor infectiosi, gastroenterita apare la mai multi membri ai familiei sau in comunitati.

  gastroenterita giardiei

  Afecteaza pacienti de orice varsta si este des intalnita in comunitati azile de batrani, case de copii, adaposturi. In general, debutul este brusc, cu anorexie, greata, varsaturi, borborisme, crampe abdominale si diaree cu sau fara sange sau mucus.

  Acestea sunt cele mai frecvente manifestari gastroenterita giardiei prezente in toate cazurile de gastroenterita, uneori fiind singurele manifestari, alteori fiind insotite si de alte simptome precum deshidratare rezultatul pierderilor de fluide prin scaune diareice si varsaturistare subfebrila sau febrila, frisoane, mialgii, artralgii, cefalee, scadere ponderala.

  Uzual, simptomele apar la un interval de gastroenterita giardiei pana la trei zile de la infectie si pot dura de la una — doua zile pana la zece zile in cazurile mai severe.

  gastroenterita giardiei